Krzysia 15 min. 20 min.

PrintFriendly and PDF

Jaglanka z porzeczkami, nerkowcami i nasionami chia to kolejna propozycja zdrowego śniadania. Kasza jaglana o nieocenionych wartościach odżywczych w połączeniu z sezonowymi owocami w postaci czerwonych porzeczek, stanowi świetny start na dobry początek dnia.

Zimą jak najbardziej można dodać mrożone owoce, więc jeśli jeszcze nie zrobiliście zapasów, biegnijcie na ryneczek lub do warzywniaka, bo sezon na porzeczki powoli dobiega końca.

Ponieważ jaglanka nie zwiera glutenu, może być świetnym posiłkiem zarówno dla dzieci jak i alergików. Moje dzieci uwielbiają! Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje 🙂

Ze spokojem możecie przygotować ją dzień wcześniej i zabrać do pracy. Dobrze jest ją wtedy odgrzać, ponieważ najlepiej smakuje na ciepło.

Z podanych składników przygotujesz 1 porcję.

Składniki:

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1,5 łyżeczki miodu (lub więcej)
  • 1 łyżka nasion chia
  • garść orzechów nerkowców
  • 1/2 szklanki czerwonych lub białych porzeczek

Wykonanie:

Kaszę jaglaną dwukrotnie przepłukać wodą. Do przepłukanej kaszy dodać nasiona chia, zalać wodą (1,5 szklanki), doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (ok.10-15 minut). Ugotowaną kaszę osłodzić miodem, dodać cynamon, kardamon, posiekane nerkowce, porzeczki i dokładnie wymieszać. Jeśli kasza będzie za gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody.