Krzysia 5 min. 20 min.

PrintFriendly and PDF

Pogoda za oknem nadal fatalna, myślałam, że już gorzej być nie może… a jednak może – szaro, buro, ponuro i MOKRO. W takie dni najlepiej nastraja mnie na cały dzień ciepłe, pożywne, energetyczne i pyszne śniadanie. Jaglanka truskawkowa z masłem orzechowym jest wprost idealna!

Tylko 6 składników i same dobroci – wszystko pyszne i zdrowe. Z tym zastrzeżeniem, że podając dżem i masło orzechowe w przepisie, mam na myśli dobrej jakości produkty, tzn. takie o najprostszym składzie. W przypadku masła orzechowego powinny być to tylko prażone orzechy arachidowe, a w przypadku dżemu – wyłącznie truskawki słodzone sokiem owocowym np. jabłkowym + substancja żelująca.

Wypróbujcie koniecznie i…byle do lata 🙂

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ulubionego mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
  • garść posiekanych orzechów arachidowych

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dwukrotnie przepłukać wodą. Do rondelka przełożyć przepłukaną kaszę, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem ok. 15-20 min, do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko.

Ugotowaną kaszę przełożyć do dowolnego naczynia, dodać masło orzechowe, dżem truskawkowy, jogurt grecki i posypać orzechami.

Przed zjedzeniem dokładnie wymieszać.