Ewka 10 min. 20 min.

PrintFriendly and PDF

Dziś w roli głównej indyk w sosie jogurtowo-pomidorowym. Sos jest przygotowany na bazie przecieru pomidorowego, jogurtu greckiego oraz świeżej bazylii.  Danie jest bardzo pożywne, ponieważ jest źródłem białka i witamin.  Jeśli do tego uzupełnimy danie ulubionym ryżem ( ja ostatnio jestem fanką ryżu basmati i w tym wydaniu również się sprawdził 🙂 )  to uzyskujemy danie dostarczające wszystkiego tego, czego potrzebuje nasz organizm do poprawnego funkcjonowania.

To danie jest jednym z tych, które idealnie nadaje się do zabrania do pracy, dlatego jest to idealna propozycja dla osób, które nie mają ciekawej alternatywy na zdrowy posiłek w ciągu dnia. Nawet odgrzane w mikrofali smakuje dobrze 🙂 Świetnie sprawdzi się również jako ciepła obiadokolacja w wersji light, ponieważ zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego, który nadaje kremowego smaku. Jeżeli jednak nie liczysz kalorii, jakakolwiek śmietana sprawdzi się doskonale jeśli taką akurat masz w lodówce.

Indyk w sosie jogurtowo-pomidorowym

Indyk w sosie jogurtowo-pomidorowym

Składniki:

Z podanych składników przygotujesz około 5 porcji

  • 400g piersi z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1 cukinia
  • 1 papryka (ja użyłam żółtej)
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oleju / oliwy
  • 1 łyżka masła

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy w średnią kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę
  3. Rozgrzewamy na patelni oliwę i masło
  4. Cebulę szklimy przez ok. 2 minuty
  5. Dodajemy mięso, smażymy razem z cebulą przez ok. 4-5 minut. W międzyczasie kroimy paprykę i cukinię w średniej wielkości kostkę i dorzucamy do patelni. Całość mieszamy i smażymy przez ok. 3 minuty.
  6. Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy oraz jogurt grecki, wrzucamy bazylię świeżą i suszoną oraz delikatnie przyprawiamy całość solą, pieprzem i cukrem. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 10-12 minut.
  7.  Podajemy z ryżem (najlepiej basmati lub jaśminowym) lub dowolną kaszą.