Ewka 25 min. 50 min.

PrintFriendly and PDF

Dziś na blogu króluje pan halibut w towarzystwie młodych, pieczonych ziemniaczków i kapusty kiszonej 🙂 Tak szlachetną rybę aż szkoda wrzucać w panierkę i smażyć na patelni, dlatego w tym przepisie proponujemy pieczenie ryby w maśle koperkowo-czosnkowym.

Ryba oraz ziemniaczki w tej recepturze wychodzą miękkie i delikatne, można powiedzieć, że rozpływają się w ustach 🙂 I właśnie takie mają być!  Jeśli lubisz bardziej chrupiące trzeba je nieco dłużej potrzymać w piekarniku bez przykrycia, ale ma to zastosowanie tylko do ziemniaków.

Danie można podać z dowolną surówką, ale jak dla mnie kiszona kapusta doskonale równoważy się z łagodnym smakiem ryby i ziemniaków.

Z podanych składników przygotujesz 2 porcje. Do przygotowania dania potrzebujesz: piekarnika, blachy, folii aluminiowej.

Składniki:

  • filet z halibuta (300g)
  • 5-6 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • 200g kapusty kiszonej
  • 1 jabłko
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżki koperku krojonego
  • 1 łyżka pietruszki
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki oleju/oliwy
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Przygotowanie:

Ziemniaki:

  1. Piekarnik ustawiamy na 220 st.C (tryb góra-dół).
  2. Ziemniaki myjemy (najłatwiej czystą myjką do naczyń 😉 ). Następnie kroimy w pionowe szóstki i wrzucamy do miski. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, trochę pieprzu, 1 łyżkę koperku i 2 łyżki oleju. Rozgniatamy nożem 2 ząbki czosnku i dorzucamy do ziemniaków (czosnku nie obieramy i nie przepuszczamy przez praskę. Ma być jedynie zgnieciony). Mieszamy całość tak, aby wszystkie przyprawy pokryły ziemniaki.
  3. Na dużej blasze rozkładamy folię aluminiową, na którą wysypujemy wszystkie ziemniaki. Rozkładamy je na powierzchni całej folii i przykrywamy drugim kawałkiem folii aluminiowej. Blachę z ziemniakami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 min.

Halibut:

  1. Halibuta myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na dwa kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz kładziemy po plastrze cytryny.
  2. Każdy kawałek halibuta kładziemy na osobnym kawałku folii aluminiowej (kawałek folii musi być na tyle duży , aby w całości dało się w każdy z nich zawinąć rybę).
  3. W rondelku na wolnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką koperku oraz rozgniecionymi nożem dwoma ząbkami czosnku. Mieszamy całość i wyłączamy po ok. 0,5 min.  Masło koperkowe wylewamy na oba kawałki ryby i zawijamy sakiewkę z folii.
  4. Po 25 minutach pieczenia ziemniaków dokładamy sakiewki z rybą na drugą część blachy i całość pieczemy przez kolejne 25 minut. 10 minut przed wyciągnięciem całości z piekarnika możemy odkryć ziemniaki z folii aluminiowej żeby delikatnie zarumieniły się.

Surówka:

  1. Kapustę kiszoną kroimy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do kapusty.
  2. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu po łyżce pietruszki i oleju. Całość mieszamy.