Krzysia 25 min. 35-40 min.

PrintFriendly and PDF

Ta propozycja jest dla tych, którzy w sobotni wieczór chcą zaskoczyć swoich gości nietuzinkową przystawką. Słona feta z dużą ilością mięty, fantastyczna  grillowana cukinia, szynka parmeńska i groszek, a to wszystko na chrupiącej bagietce z aromatem czosnku… Całość smaku łamie sok z cytryny, który doskonale dopełnia te składniki. Mówiąc kolokwialnie – „niebo w gębie”!!! 🙂

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 duża cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • duża garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 duża bagietka lub 2 małe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie fety
  • 2 garści świeżej mięty
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej (ok. 6-7 plastrów)
  • świeżo zmielona sól i pieprz

Wykonanie:

Cukinię umyć i poszatkować wzdłuż na cienkie plasterki. Cytrynę sparzyć i dokładnie umyć, a następnie skórkę z cytryny zetrzeć na tarce a sok wycisnąć. Szynkę parmeńską porwać na niewielkie kawałki. czosnek obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Miętę posiekać.

Plasterki cukinii włożyć do miski, dodać sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i odstawić.

Groszek wrzucić do wrzątku i gotować 1 minutę, po czym wyjąć groszek sitkiem i przełożyć do zimnej wody. Odcedzić.

Rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Bagietki pokroić na ukośne kromki, posmarować z obu stron oliwą i grillować z każdej strony ok 2-3 minut, aż będą lekko przypieczone. Gdy kromki bagietki będą jeszcze ciepłe, natrzeć je czosnkiem.

Cukinię odsączyć, pamiętając, by powstałą marynatę zachować, a następnie rozłożyć cukinię na rozgrzanej patelni i grillować ok. 1 minuty z każdej strony.

W misie blendera umieścić fetę, marynatę z cukinii, miętę, skórkę z cytryny, doprawić pieprzem i wszystko dokładnie zmiksować.

Grzanki posmarować fetą a na niej ułożyć cukinię, kawałki szynki parmeńskiej i groszek. Udekorować listkami mięty.

Przepis wg książki „What Katie Ate”