Krzysia 15 min. 30 min.

PrintFriendly and PDF

Grillowany łosoś na roszponce z puree ziemniaczano-selerowym to propozycja tym razem dla amatorów ryby.

Jest to danie niebywale szybkie  i proste w przygotowaniu. W roli głównej łosoś na skrapianej cytryną roszponce w towarzystwie aksamitnego puree z ziemniaków i selera z dodatkiem maślanego pora. Idealne na obiad lub kolację.

Z podanych składników przygotujecie porcję dla 2 osób.

 

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 seler
  • por
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka masła klarowanego
  • gałka muszkatołowa
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 duże garści roszponki
  • łosoś filet ok 400g (bez skóry)
  • cytryna

Przygotowanie:

Ziemniaki i seler obrać, pokroić na niewielkie kawałki, włożyć do garnka, zalać mlekiem i zagotować. Gdy warzywa zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i gotować ok 15-20 minut do miękkości warzyw. W międzyczasie por przekroić wzdłuż na 4 części i posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić posiekany por. Podsmażać na średnim ogniu, aż por lekko się zarumieni.

Ziemniaki z selerem odcedzić i zmiksować blenderem na puree, dodać podsmażony por, przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową do smaku – wymieszać. Jeśli chcecie, żeby puree było bardziej kremowe, dodajcie odrobinę słodkiej śmietany.

Rozgrzać patelnię grillową. Smażymy na niej bez tłuszczu więc musi być bardzo dobrze rozgrzana. W międzyczasie filet łososia umyć i przekroić na pół. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Smażymy z każdej strony ok. 4 min (w zależności od grubości ryby).

Roszponkę ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny, delikatnie posolić i popieprzyć.

Jak grilluję łososia do tej potrawy, to zazwyczaj go nie solę, ponieważ sam w sobie jest pyszny, a i roszponka jest już słona. Ale to już wedle uznania.