Krzysia 10 min. 15 min.

PrintFriendly and PDF

Grillowane grzanki z pastą z avocado witają Was w pierwszy weekend tej wiosny! Za oknem słońce świeci już coraz śmielej, rośliny budzą się do życia, od jutra dzień stanie się dłuższy… mamy nadzieję, że pani wiosna zadomowi się u nas na dobre i będzie nas rozpieszczać coraz cieplejszymi dniami 🙂 Będąc w dobrym nastroju miałam ochotę na coś chrupiącego, zielonego i zdrowego. Oczekując na warzywa sezonowe typowe dla naszego klimatu postanowiłam skorzystać z tych, które są ogólnodostępne niemal cały rok praktycznie w każdym sklepie. Mowa o avocado i szpinaku. Dzisiaj występują razem z chrupiącymi grzankami w towarzystwie aromatu bazylii, czosnku oraz moich ulubionych serów: mozzarelli i parmezanu. Taki zestaw napełni Was pozytywną energią na cały dzień 🙂

 

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe avocado( najlepiej czarne – odmiana Hass)
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • garść świeżego szpinaku
  • pół garści świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku (świeżo zmielone)
  • 2 łyżki tartej mozarelli
  • masło lub olej kokosowy
  • chleb (taki jaki lubicie)

Przygotowanie:

Bazylię i szpinak umyć, czosnek obrać i rozdrobnić. Avocado przeciąć na pół, wyjąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ.Do blendera włożyć miąższ avocado, bazylię, szpinak, czosnek, parmezan, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Z solą i pieprzem ostrożnie – zawsze można doprawić na samym końcu. Wszystko razem zblendować do rozdrobnienia zielonych liści. Na koniec wrzucić mozarellę i wymieszać łyżką.

Rozgrzać grill. Chleb pokroić. Każdą kromkę posmarować cienko masłem oraz dość grubo przesmarować pastą. Posmarowane kromki złożyć jedna do drugiej i włożyć do grilla. Opiekać z dwóch stron do uzyskania pożądanej chrupkości i koloru.

Jeśli nie macie grilla, możecie śmiało opiec grzanki również na patelni grillowej lub zwykłej, ale musicie ją nieco przesmarować tłuszczem np. masłem klarowanym lub olejem kokosowym.