Krzysia 10 min. 15 min.

PrintFriendly and PDF

Domowa czekolada… pami臋tacie? 馃檪 Smaki z dzieci艅stwa… kt贸偶 nie ma pi臋knych wspomnie艅 z czas贸w, gdy nie by艂o internetu, a zakaz wyj艣cia na dw贸r by艂 najwi臋ksz膮 kar膮? Moim z jednych z najwspanialszych smakowych wspomnie艅 z tamtych lat jest w艂a艣nie blok czekoladowy mojej mamy, potocznie zwany domow膮 czekolad膮, kt贸ry robi艂a z mleka w proszku. Do dzisiaj kiedy przyje偶d偶am do rodzinnego domu i mam wielk膮 ochot臋 na co艣 s艂odkiego prosz臋 j膮, aby go nam przyrz膮dzi艂a. Naprawd臋 nie ma dla mnie nic smaczniejszego 馃榾

Najlepiej kiedy masa czekoladowa ma w sobie du偶o orzech贸w. Wtedy jest idealna w smaku. 聽Jej smak jest tak dobry, 偶e bardzo mocno wci膮ga i jeste艣my poch艂on膮膰 ca艂膮 porcj臋 sami w naprawd臋 szybkim tempie 馃榾 Ale kiedy jak nie w weekend? Przecie偶 one w艂a艣nie od tego s膮, aby zrobi膰 co艣 szalonego i oczywi艣cie zje艣膰 co艣 ob艂臋dnie pysznego i s艂odkiego 馃檪

Przepis jest bardzo prosty dlatego do dzie艂a – przygotujcie swoim dzieciom na deser, a wy sami rozkoszujcie si臋 smakiem kt贸ry zapewne znacie z czas贸w swoich m艂odzie艅czych, beztroskich lat.

 

Sk艂adniki:

  • 1 margaryna (najlepiej Kasia)
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej)
  • 0,5 szklanki 艣mietany 18%
  • 4 艂y偶ki kakao
  • 400g mleka w proszku (pe艂nego)
  • opakowanie orzech贸w laskowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Margaryn臋 rozpuszczamy w garnku, wsypujemy cukier i kakao. Mieszamy r贸zg膮 kuchenn膮 do ca艂kowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy 艣mietan臋 i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Tak膮 gor膮c膮 zawarto艣膰 przelewamy do misy miksera, w艂膮czamy 艣rednie obroty i 艂y偶ka po 艂y偶ce wsypujemy mleko w proszku. Ca艂o艣膰 miksujemy do uzyskania g艂adkiej konsystencji. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy szpatu艂k膮. Czekolad臋 przelewamy do naczynia wy艂o偶onego papierem do pieczenia – b臋dzie j膮 艂atwiej wyj膮膰 i pokroi膰. Ch艂odzi膰 w lod贸wce ok. 2h .