Ewka 15 min. 15 min.

PrintFriendly and PDF

Dzisiejsza propozycja to cytrynowy łosoś ze szpinakiem. Sprawdzi się zarówno do podania w domu, jak i do zabrania ze sobą do pracy w formie lunchboxa. Danie szybkie, pożywne i bogate w kwasy omega-3, który jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce ze stresem 😉

Z podanych składników przygotujesz 2 porcje.

Składniki:

  • 350g filetu z łososia
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 125ml słodkiej śmietanki 18%
  • odrobina skórki z cytryny (około 1/4 powierzchni skórki)
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • dodatkowo do podania: kasza jaglana/kuskus lub ziemniaki

Przygotowanie:

  1. Gotujemy kaszę lub ziemniaki, jeśli chcemy podać je z łososiem.
  2. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 st.C. (góra-dół)
  3. Cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem.
  4. Z łososia usuwamy skórę, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy rybę na 2 kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Łososia przyprawiamy równomiernie solą i pieprzem. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny.
  6. W rondelu rozpuszczamy 1 łyżkę masła (doprowadzamy tylko do jego rozpuszczenia i ściągamy z ognia). Do rozpuszczonego masła dodajemy 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę lub starty na tarce. Tak przygotowane masło czosnkowe polewamy równomiernie na oba kawałki łososia.
  7. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
  8. Szpinak myjemy i odcedzamy. W garnku lub na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę  i szklimy przez kilka sekund na małym ogniu. Dodajemy szpinak i dusimy przez kilka minut, aż straci objętość. Przyprawiamy solą, pieprzem, a następnie dodajemy śmietankę. Dusimy, aż do zagęszczenia konsystencji sosu.
  9. Łososia podajemy na szpinaku wraz z ugotowaną kaszą lub ziemniakami.