Ewka 25 min. 45 min.

PrintFriendly and PDF

Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie połączenie czekolady z owocami to połączenie wprost idealne, zwłaszcza, jeśli owoce zatopione są w kleistym, mocno czekoladowym cieście.

Jeśli zgadzasz się ze mną, to wypróbuj tego przepisu. Ciasto wychodzi mocno czekoladowe, a dodatek solonego karmelu sprawia, że jest ono nieprzyzwoicie dobre… 🙂

 

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 posiekana czekolada mleczna lub gorzka (jeśli lubisz bardziej wytrawne wypieki, wybierz gorzką)
  • 3 łyżki mleka
  • 300g wydrążonych wiśni (mogą być mrożone lub ze słoika, przed dodaniem do ciasta należy je dobrze odsączyć)

Solony karmel:

  • 50g masła
  • 150ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta rozpocznij od zrobienia solonego karmelu. W rondlu rozpuść masło, dodaj śmietankę, cukier i sól. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez kolejne 20-25 minut.
  2. Piekarnik ustaw na temperaturę 180st.C (termoobieg).
  3. Przygotuj formę o wymiarach 20x30cm i wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Do miski wbij jajka, dodaj rozpuszczone masło, esencję waniliową, jogurt i wymieszaj. Następnie przesiej do masy składniki suche: cukier puder, mąka, proszek do pieczenia, soda i kakao. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta (trudno miesza się) dodaj 2-3 łyżki mleka.
  5. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i odsączone wiśnie.
  6. Formę wyłóż połową masy czekoladowej, następnie przełóż solonym karmelem i przykryj resztą ciastą.
  7. Piecz przez 35-45 minut w temperaturze 170-180st.C (w zależności od ustawień piekarnika, ciasto z wierzchu musi popękać).

Przepis inspirowany na podstawie książki K.Q.Davies: „What Katie ate”