Krzysia 25 min. 70 min.

PrintFriendly and PDF

Jeśli choć raz upieczecie to ciasto, to czy chcecie czy nie, będziecie je piec na okrągło. Po raz pierwszy jadłam je w moim rodzinnym domu, uraczyła nim nas moja krakowska szwagierka, i od tej pory często gości na naszych stołach. W szczególności na stole mojej mamy, która jest w nim wprost zakochana. Cudownie kruche i maślane ciasto, lekka i delikatna budyniowa pianka no i owoce. Dziś maliny, ale fantastycznie sprawdzą się również inne owoce, np. jeżyny, jagody, borówki, śliwki, brzoskwinie, rabarbar i wiele innych. Ciasto robi się naprawdę szybko, zwłaszcza, że kruche ciasto możecie zagnieść już dzień wcześniej i zamrozić.

Składniki

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 lyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1/2 szklanka oleju

Oraz:

  • 500g malin (ja użyłam mrożonych – nie rozmrażam ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier i szybko zagnieść. Podzielić na dwie części, mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić. Blachę o wymiarach 33/20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta i delikatnie wyrównać dłonią. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC i podpiekać na złoty kolor ok. 20 minut, po czym odstawić do wystudzenia.

Jeśli spód przestygł, ubijamy białka na sztywno i powoli, łyżka po łyżce wsypujemy cukier i cukier wanilinowy cały czas miksując na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy proszek budyniowy oraz strużką wlewamy olej cały czas miksując.

Na spód wykładamy całą ubitą pianę, równamy. Wykładamy gęsto maliny i delikatnie wpychamy je w pianę. Na wierzch ścieramy resztę schłodzonego ciasta.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. po czy wyjąć, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

 

Inspiracja: Moje wypieki