Krzysia 30-35 min. czas chłodzenia min. 5h min.

PrintFriendly and PDF

Spędzając weekend u rodziców, naszła nas wszystkich ochota na coś słodkiego. Zajrzałam do lodówki mamy i znalazłam ser ricotta oraz mascarpone. Miała też rabarbar ze swojej działki. Pomyślałam: „czy uda mi się zrobić z tego jakiś deser?”. Postanowiłam, że zrobię ciasto rabarbarowe bez pieczenia. Nie chciało mi się piec kruchego ciasta, więc zrobiłam je na herbatnikowym  spodzie z dodatkiem kakao, co dało mu czekoladowego aromatu. Brakowało mi czegoś dla rabarbaru, ponieważ sam w sobie byłby zbyt kwaśny i wpadłam na pomysł, aby dodać do niego słodkie truskawki. I tak powstał mus rabarbarowo-truskawkowy, do którego często będę wracać w sezonie letnim, ponieważ bardzo zasmakował mi taki miks. Słodki z kwaskowym posmakiem, w pięknym soczystym kolorze. W towarzystwie ciemnego czekoladowego spodu i pianki z białą czekoladą wyszedł wspaniały trójkolorowy deser, który w dodatku bardzo cieszy oko, gdyż prezentuje się pięknie 🙂 Spróbujcie kolejnego szybkiego specjału! Co prawda ciasto musi swoje odstać w lodówce, ale jednego bądźcie pewni – będziecie zachwyceni 🙂

 

Składniki:

  • 150g ciasteczek maślanych
  • 2 łyżeczki kakao
  • ok. 60g masła
  • 250g serka mascarpone
  • 250g sera ricotta
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 3 duże łodygi rabarbaru
  • garść truskawek (użyłam mrożonych)
  • 1/3 szklanki wody
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Masło rozpuścić. Ciasteczka wrzucić do blendera, rozdrobnić, dodać rozpuszczone masło i kakao, ponownie zmiksować. Masa ciasteczkowa wyglądem powinna przypominać mokry piasek. Na 20 cm blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozprowadzić masę ciasteczkową i wstawić do lodówki.

Gdy ciasto chcecie zrobić na większej blaszce, musicie zwiększyć proporcje produktów, gdyż jeśli tego nie zrobicie, musicie liczyć się z tym, że ciasto wyjdzie niższe.

Żelatynę zalać 4 łyżkami gorącej wody i poczekać chwilę, aż napęcznieje. Następnie dodać 4 łyżki zimniej wody i mieszać tak długo, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Do rondelka wlać mleko, podgrzać, dodać pokruszoną białą czekoladę i mieszać nieustannie do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do ostudzenia. Mascarpone i ricottę przełożyć do misy miksera i miksować chwilę do uzyskania gładkiej masy. Dodać przestudzoną białą czekoladę oraz połowę przygotowanej żelatyny i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na blaszkę z ciasteczkami, wygładzić i wstawić do lodówki.

Rabarbar dokładnie umyć, odciąć zdrewniałe końce i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Do rondelka przełożyć rabarbar, zalać wodą (1/3 szklanki), gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości, a następnie ostudzić. Jeżeli macie mrożone truskawki, możecie od razu wrzucić je do rabarbaru – szybciej ostygnie. Przestudzony rabarbar z truskawkami przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować, dodać pozostałą żelatynę, syrop klonowy i jeszcze raz zmiksować.

Mus rabarbarowo-truskawkowy wylać na masę serową i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin do całkowitego stężenia.